♥ 0.5 kg brukselki *
♥ 1 duża czerwona cebula
♥ 2 łyżki oleju kokosowego
♥ 3 łyżki octu balsamicznego
♥ sól i pieprz do smaku
Krok po kroku
Obierz brukselki z zewnętrznych liści i odetnij twardy spód. Wrzuć brukselki na posoloną, gotującą się wodę i gotuj przez 5-6 minut. Brukselki są gotowe gdy uzyskają jasno zielony, soczysty kolor. Powinny być lekko twarde. Odcedź brukselki i pozwól im ostygnąć. W międzyczasie pokrój cebulę w talarki i zmiękcz ją na rozgrzanym oleju, na patelni. Gdy cebula zrobi się przezroczysta zalej ją octem balsamicznym i pozwól jej „przejść” smakiem octu przez parę minut. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Przekrój każdą brukselkę na pół, włóż do miseczki i zalej sosem balsamicznym.
Gotowe!
* Brukselki zawierają glukosinolaty – związki siarki, które powodują uaktywnienie enzymów walczących z komórkami nowotworowymi, wspierają naturalnie detoks organizmu i są pełne antyoksydantów. Uważaj aby ich nie przegotować gdyż stracą swoją moc. Idealnie – powinny być jasno zielone i powinny mieć delikatny, lekko orzechowy posmak. Możesz je nawet podjadać na surowo, prosto z lodówki….