♥ 1 szklanka mleka migdałowego lub kokosowego
(mleko kokosowe najlepiej rozwodnić w proporcji pół na pół)
♥ 1 banan
♥ ½ awokado
♥ duża garść podartego w kawałki jarmużu
♥ 1 łyżka (lub więcej) startego, świeżego imbiru *
♥ 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
♥ 1 łyżeczka pasty z kurkumy **
Wszystkie te skarby wymieszać w blenderze.
* imbir zawiera w sobie bardzo silny przeciwzapalny związek – gingerol. Dzięki tej substancji wiele osób cierpiących na artretyzm odczuwa ulgę w bólu i nawet polepszenie mobilności.
** 1 łyżkę kurkumy wsypać do gotującej się ½ szklanki wody i gotować na małym ogniu do osiągnięcia papki – 5 min. Można przechować tak przygotowaną kurkumę w słoiczku, w lodówce przez parę dni. W ten sposób przygotowana kurkuma aktywizuje swoje anty zapalne właściwości.