♥ dwie łyżki oleju kokosowego
♥ dwie lub trzy łyżeczki kurkumy
♥ pół łyżeczki kminku (zmielony lub cały)
♥ jedna duża cebula, pokrojona tak jak lubisz
♥ jedna łyżka imbiru, pokrojonego w kawałeczki
♥ trzy łyżki posiekanej kolendry
♥ jedno zielone lub czerwone chili, zielone są zazwyczaj bardziej pikantne.
♥ cztery ząbki czosnku
♥ trzy duże pomidory
♥ 200 g soczewicy… zielonej, żółtej lub czerwonej
♥ woda
♥ sól i pieprz
Krok po kroku
Pozwól soczewicy poleżeć w wodzie przez całą noc. Wylej wodę, wypłukaj i zagotuj w świeżej wodzie z solą i kurkumą. Podgrzej oliwę na patelni (pamiętaj – tylko na średnim ogniu!) Dodaj kminek, cebulę, czosnek, chili, imbir i podsmaż przez chwilę. Dodaj pomidory i duś przez 3-4 minuty. Dodaj ugotowaną soczewicę do mieszanki uduszonych warzyw. Zachowaj wodę z gotowania w razie gdyby mieszanka była za gęsta. Gotuj jeszcze razem przez 15 minut.
Posyp posiekaną kolendrą. Możesz dodać troszkę świeżego imbiru na koniec
Gotowe!
Soczewica jest fantastycznym źródłem protein. Kurkuma jest najlepszą anty zapalną przyprawą i antyoksydantem. Ten soczyście żółty proszek wspomoże Twój system immunologiczny, kości i zadba o Twoją skórę. Imbir pomoże nie tylko w przeziębieniach i bólach stawów ale również ochroni twoją śluzówkę żołądka. Cilantro (kolendra) nada tej pożywnej potrawie charakteru i dostarczy ci witaminę A, C.
Daj upust swojej fantazji i użyj tyle chili ile lubisz. Sekret tkwi w tym, żeby gotować soczewicę troszkę za długo…