miejsce gdzie odnajdziesz
ZDROWIE
Otwórz drzwi na niekończącą się przygodę rozwoju.

przepis


Frikadelki w selerowym sosie pomidorowym

komentarze
0

italian meat balls 2

italian meat balls 2a

italian meat balls 3

Porcja na 4 osoby

Frikadelki
 1 kg ekologicznego, mielonego mięsa wołowego *
 pęczek zielonej pietruszki – poszatkowanej
 1 jajko
 1 łyżka mąki gryczanej
 przyprawy, które lubisz (papryka cayenne, majeranek, tymianek…do wyboru)
 sól i pieprz do smaku

Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, uformuj kulki wielkości piłeczki golfowej i wrzuć na gotującą się i posoloną wodę. Po 2 lub 3 minutach gdy frikadelki zaczną wypływać na wierzch, wyjmij je delikatnie na głęboki talerz.
Dodaj ugotowane frikadelki do sosu pomidorowego i gotuj wolniutko na małym ogniu przez ok 20 – 30 minut.

Sos
 1 czerwona cebula
 3 ząbki czosnku pokrojonego w małe kawałeczki
 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w małe kawałeczki
 2 puszki pomidorów (możesz również użyć świeże pomidory)
 ¼ szklanki oliwy z oliwek
 sól i pieprz do smaku

Na małym ogniu podgrzewamy w oliwie czosnek i cebulę. Po 5 minutach dodajemy seler i gotujemy przez następne 10 minut. Dodajemy teraz pomidory i gotujemy wszystko razem przez ok 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy frikadelki i gotujemy wolniutko na małym ogniu przez ok 20 – 30 minut.

Frikadleki smakują wyśmienicie podane ze spaghetti, zrobionym z cukinii – na surowo lub podgrzanej delikatnie z czosnkiem w oliwie z oliwek.

zuchini spagetti

* Jeśli jemy mięso to starajmy się kupować ekologicznie! Ryzyko absorpcji hormonów i antybiotyków obecnych w przemysłowym mięsie nie jest warte świeczki.
Starajmy się również o to by na naszym talerzu było przynajmniej 70 % warzyw i 30 % mięsa. W ten sposób ułatwimy organizmowi utrzymanie równowagi kwasowo zasadowej niezbędnej do tego aby nasze kości nie ulegały nadmiernej resorpcji.

 

jajniki_100

 Drukuj