Porcja na 4 osoby
Frikadelki
♥ 1 kg ekologicznego, mielonego mięsa wołowego *
♥ pęczek zielonej pietruszki – poszatkowanej
♥ 1 jajko
♥ 1 łyżka mąki gryczanej
♥ przyprawy, które lubisz (papryka cayenne, majeranek, tymianek…do wyboru)
♥ sól i pieprz do smaku
Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, uformuj kulki wielkości piłeczki golfowej i wrzuć na gotującą się i posoloną wodę. Po 2 lub 3 minutach gdy frikadelki zaczną wypływać na wierzch, wyjmij je delikatnie na głęboki talerz.
Dodaj ugotowane frikadelki do sosu pomidorowego i gotuj wolniutko na małym ogniu przez ok 20 – 30 minut.
Sos
♥ 1 czerwona cebula
♥ 3 ząbki czosnku pokrojonego w małe kawałeczki
♥ 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w małe kawałeczki
♥ 2 puszki pomidorów (możesz również użyć świeże pomidory)
♥ ¼ szklanki oliwy z oliwek
♥ sól i pieprz do smaku
Na małym ogniu podgrzewamy w oliwie czosnek i cebulę. Po 5 minutach dodajemy seler i gotujemy przez następne 10 minut. Dodajemy teraz pomidory i gotujemy wszystko razem przez ok 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy frikadelki i gotujemy wolniutko na małym ogniu przez ok 20 – 30 minut.
Frikadleki smakują wyśmienicie podane ze spaghetti, zrobionym z cukinii – na surowo lub podgrzanej delikatnie z czosnkiem w oliwie z oliwek.
* Jeśli jemy mięso to starajmy się kupować ekologicznie! Ryzyko absorpcji hormonów i antybiotyków obecnych w przemysłowym mięsie nie jest warte świeczki.
Starajmy się również o to by na naszym talerzu było przynajmniej 70 % warzyw i 30 % mięsa. W ten sposób ułatwimy organizmowi utrzymanie równowagi kwasowo zasadowej niezbędnej do tego aby nasze kości nie ulegały nadmiernej resorpcji.