♥ pół szklanki komosy ryżowej (kaszy quinoa) *
♥ 1 szklanka wody
♥ pól szklanki jagód (świetnie spisują się też mrożone jagody)
♥ 1 szklanka mleka migdałowego lub kokosowego
♥ 1 łyżka oleju kokosowego
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥ 1 łyżka pestek dyni lub nasion słonecznika
Namocz komosę ryżowa w wodzie na noc, przez 8 godzin. Przed ugotowaniem dokładnie wypłukaj, zalej wodą ( jedna część komosy na 2 części wody) i gotuj delikatnie przez ok. 20 minut. Dodaj szczyptę soli do smaku.
Gdy komosa jest już miękka dodaj mleko migdałowe, jagody, olej z kokosa, cynamon i pestki dyni. Wymieszaj i podgrzewaj przez następne parę minut. Możesz sama zdecydować jaka konsystencja ci odpowiada i dodać więcej mleka migdałowego w razie konieczności. Gotowe!
* Bardzo ważne jest, żeby namoczyć komosę w wodzie przez przynajmniej 8 godzin. Neutralizujemy w ten sposób kwas fitynowy, który komosie jest potrzebny do ochrony przed insektami a nam przeszkadza w absorbcji podstawowych minerałów – wapnia, magnezu i cynku. Kasza quinoa jest bardzo dobrym źródłem białka.