♥ 1 szklanka mleka migdałowego lub kokosowego
(mleko kokosowe najlepiej rozwodnić w proporcji pół na pół)
♥ ½ szklanki jagód (mogą być zamrożone a najlepiej te zebrane w lesie)
♥ ½ awokado
♥ 1 garść szpinaku
♥ 1 łyżka kiełków lucerny
♥ 1 łyżeczka cynamonu*
Wszystkie te skarby wymieszać razem w blenderze.
* Zwróć uwagę na rodzaj cynamonu, który kupujesz. Najbardziej wartościowy i najmniej zanieczyszczony jest cynamon pochodzący ze Sri Lanki – cinnamonum verum. Jest on jaśniejszy niż ten ogólnie dostępny – cassia. Jego laseczki są złożone z wielu cieniutkich warstw. Laseczki cynamonu cassia są ciemniejsze i widać wyraźnie jedną zwiniętą warstwę. Cassia jest może słodszy ale cinnamonum verum ma tylko znikomą ilość kumaryny więc wielbiciele cynamonu nie muszą się martwić o swoją wątrobę. A wiemy, że musimy kochać naszą wątrobę…