Quinoa z kurkumą i jarmużem
♥ 1 szklanka ugotowanej kaszy quinoa *
♥ ½ łyżeczki kurkumy
♥ 1 szklanka zaparzonego wrzątkiem jarmużu
♥ 1 łyżka oleju kokosowego
Rozgrzej olej na patelni, dodaj kurkumę i podgrzewaj przez 1 minutę. Dodaj kaszę quinoa i wymieszaj wszystko razem. Dodaj teraz jarmuż i podgrzewaj przez następne 2 minuty.
* Bardzo ważne jest, żeby namoczyć kaszę quinoa w wodzie przez przynajmniej 8 godzin. Neutralizujemy w ten sposób kwas fitynowy, który jest potrzebny kaszy do ochrony przed insektami a nam przeszkadza w absorbcji podstawowych minerałów – wapnia, magnezu i cynku. Kasza quinoa jest bardzo dobrym źródłem białka.
Soczewica z selerem naciowym i kminkiem
♥ 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy **
♥ 2 łyżki octu jabłkowego
♥ 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
♥ 2 marchewki pokrojone w kostkę
♥ 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
♥ 2 łyżki oleju z oliwek
♥ 1 łyżeczka kminku (całego) ***
Odcedź soczewicę, dodaj ocet jabłkowy do ciepłej soczewicy i pozostaw po przykryciem.
Do rozgrzanego oleju dodaj kminek i podgrzewaj delikatnie aż poczujesz jego aromat. Dodaj teraz cebulę i zeszklij ją na łagodnym ‚ogniu’, dodaj seler i marchewkę, i podgrzewaj aż do chwili gdy poczujesz, że warzywa są ‘al dente’. Wymieszaj warzywa z soczewicą. Dodaj sól i pieprz do smaku.
** Soczewicę moczymy w wodzie przed ugotowaniem z tych samych powodów co kaszę quinoa.
*** Kminek jest bogatym źródłem żelaza, manganu, wapnia, magnezu i witaminy B1!
Słodki ziemniak z cynamonem
♥ 1 słodki ziemniak
♥ ½ łyżeczki cynamonu
♥ ½ łyżki oleju kokosowego
Piecz ziemniaka przez ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200C. Skórka powinna łatwo oddzielić się od miąższu po upieczeniu. Przekrój ziemniaka na pół, wysmaruj olejem z kokosa i posyp cynamonem.
A teraz zaaranżuj te skarby na swoim talerzu i najlepiej podziel się z ukochaną osobą…