- twojemotyle.pl - http://twojemotyle.pl -

Kminkowy talerz szczęścia (zaspokoi twoje najskrytsze…)

Kminkowy talerz szczescia

Quinoa z kurkumą i jarmużem

 1 szklanka ugotowanej kaszy quinoa *
♥ ½ łyżeczki kurkumy
♥ 1 szklanka zaparzonego wrzątkiem jarmużu
 1 łyżka oleju kokosowego

Rozgrzej olej na patelni, dodaj kurkumę i podgrzewaj przez 1 minutę. Dodaj kaszę quinoa i wymieszaj wszystko razem. Dodaj teraz jarmuż i podgrzewaj przez następne 2 minuty.

* Bardzo ważne jest, żeby namoczyć kaszę quinoa w wodzie przez przynajmniej 8 godzin. Neutralizujemy w ten sposób kwas fitynowy, który jest potrzebny kaszy do ochrony przed insektami a nam przeszkadza w absorbcji podstawowych minerałów – wapnia, magnezu i cynku. Kasza quinoa jest bardzo dobrym źródłem białka.

Soczewica z selerem naciowym i kminkiem

♥ 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy **
 2 łyżki octu jabłkowego
 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
 2 marchewki pokrojone w kostkę
 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
 2 łyżki oleju z oliwek
 1 łyżeczka kminku (całego) ***

Odcedź soczewicę, dodaj ocet jabłkowy do ciepłej soczewicy i pozostaw po przykryciem.
Do rozgrzanego oleju dodaj kminek i podgrzewaj delikatnie aż poczujesz jego aromat. Dodaj teraz cebulę i zeszklij ją na łagodnym ‚ogniu’, dodaj seler i marchewkę, i podgrzewaj aż do chwili gdy poczujesz, że warzywa są ‘al dente’. Wymieszaj warzywa z soczewicą. Dodaj sól i pieprz do smaku.

**  Soczewicę moczymy w wodzie przed ugotowaniem z tych samych powodów co kaszę quinoa.
*** Kminek jest bogatym źródłem żelaza, manganu, wapnia, magnezu i witaminy B1!

Słodki ziemniak z cynamonem

 1 słodki ziemniak
 ½ łyżeczki cynamonu
 ½ łyżki oleju kokosowego

Piecz ziemniaka przez ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200C. Skórka powinna łatwo oddzielić się od miąższu po upieczeniu. Przekrój ziemniaka na pół, wysmaruj olejem z kokosa i posyp cynamonem.

A teraz zaaranżuj te skarby na swoim talerzu i najlepiej podziel się z ukochaną osobą…

 

jajniki_100