miejsce gdzie odnajdziesz
ZDROWIE
Otwórz drzwi na niekończącą się przygodę rozwoju.

przepis


Mus dyniowy z ciecierzycą i szpinakiem

komentarz
1

Dynia spontanicznie

 1 mała dynia *
 1 cebula pokrojona w kostkę
 1 łyżka startego imbiru
 1 szklanka uprzednio ugotowanej ciecierzycy **
 2 jajka
 2 garście szpinaku
 2 łyżeczki kurkumy
 pół łyżeczki papryki cayenne
 1 łyżeczka cynamonu
 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 2 łyżki oleju kokosowego
 sól i pieprz do smaku

Krok po kroku

Kroimy dynię na pół, wyjmujemy łyżką miękki środek wraz pestkami i wsadzamy dynię do rozgrzanego ( 190 C ) piekarnika na ok. 30 minut. W tym czasie podsmażamy cebulę i imbir w oleju kokosowym. Gdy cebula zrobi się miękka wsypujemy kurkumę i paprykę cayenne, i smażymy razem przez 3 minuty.
Wyjmujemy dynię z piekarnika. Oddzielamy miąższ od skórki i gnieciemy widelcem. Dodajemy cynamon, sodę oczyszczoną, siemię lniane, usmażoną cebulę z przyprawami i jajka, po czym miksujemy powoli aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodajemy ciecierzycę i szpinak, i delikatnie mieszamy. Wkładamy wszystko do żaroodpornego naczynia i jeszcze raz do piekarnika na ok. 20 minut. Kroimy w kwadraty i podajemy z sałatą, surówką lub jako dodatek do mięs.
Smakuje również na zimno!

* dynia jest fantastycznym źródłem potasu, witaminy C i witaminy A. Jest bogata w błonnik i jako węglowodan ma mały ładunek glikemiczny.

** warto przygotować ciecierzycę poprzedniego dnia gdyż musimy ją namoczyć przez 8 godzin aby zneutralizować kwas fitynowy.

jajniki_100

 Drukuj

1 komentarz dla Mus dyniowy z ciecierzycą i szpinakiem

  • Zofia pisze:

    Do tej pory od dzieciństwa jadłam tylko dynię marynowaną. Przepis ciekawy i bogaty w wartości odżywcze – spróbuję.
    Zofia