♥ 4 piersi ekologicznego kurczaka
♥ 3 pomidory (bez skórki i pokrojone w kostkę)
♥ 3 ząbki czosnku
♥ 4 białe cebule pokrojone w pół-księżyce
♥ 1 kwaśne jabłko pokrojone w małe kawałeczki
♥ 2-3 łyżeczki przyprawy curry
♥ 250 ml mleka kokosowego
♥ włoszczyzna
♥ tłuszcz do smażenia (kokosowy lub gęsi)
♥ kolendra
Marynata:
♥ 1 łyżka świeżo startego imbiru
♥ szczypta papryczki cayenne
♥ 3 łyżki oliwy z oliwek
♥ sól i pieprz
Pokrój kurczaka w kawałki średniej wielkości i pozostaw w marynacie na 1 godzinę.
Podsmaż mięso przez parę minut do uzyskania złocistego koloru i przełóż z patelni na miseczkę. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę przez parę minut aż uzyska złotawy kolor. Dodaj pomidory, przyprawę curry, czosnek i smaż przez następne parę minut. Dodaj pokrojone jabłko i duś wszystko przez 2-3 minuty razem. Przełóż mięso z powrotem na patelnię, dodaj mleko kokosowe, włoszczyznę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Posól i popieprz do smaku.
Posyp kolendrą i podawaj gorące!