miejsce gdzie odnajdziesz
ZDROWIE
Otwórz drzwi na niekończącą się przygodę rozwoju.

przepis


Selerowe purée

komentarze
0

Krem z selera

(porcja na dwie osoby)

 1 bulwa selera ok. ½ kg *
 2 ząbki czosnku
 400 ml mleka migdałowego
 1 łodyga selera naciowego
 ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
 sól i pieprz do smaku

Obierz bulwę selera ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj razem z czosnkiem w mleku migdałowym aż seler będzie miękki. Odcedź seler zachowując mleko w oddzielnym naczyniu. Używając blendera, zrób puré dodając gałką muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Dodaj troszkę zachowanego mleka migdałowego jeśli lubisz rzadszą konsystencję. Pokrój łodygę selera naciowego w maleńkie kawałeczki i użyj do dekoracji.

* Nie oceniajmy selera po jego wyglądzie… Jego bogactwo w potas i witaminę K2 czyni go wspaniałym dobroczyńcą dla naszych kości! Takie wykwintne purée zastępuje nam ziemniaki. Jego delikatny, słodkawy smak komponuje się fantastycznie z mięsem kaczki.

 

jajniki_100

 Drukuj