(porcja na dwie osoby)
♥ 1 bulwa selera ok. ½ kg *
♥ 2 ząbki czosnku
♥ 400 ml mleka migdałowego
♥ 1 łodyga selera naciowego
♥ ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
♥ sól i pieprz do smaku
Obierz bulwę selera ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj razem z czosnkiem w mleku migdałowym aż seler będzie miękki. Odcedź seler zachowując mleko w oddzielnym naczyniu. Używając blendera, zrób puré dodając gałką muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Dodaj troszkę zachowanego mleka migdałowego jeśli lubisz rzadszą konsystencję. Pokrój łodygę selera naciowego w maleńkie kawałeczki i użyj do dekoracji.
* Nie oceniajmy selera po jego wyglądzie… Jego bogactwo w potas i witaminę K2 czyni go wspaniałym dobroczyńcą dla naszych kości! Takie wykwintne purée zastępuje nam ziemniaki. Jego delikatny, słodkawy smak komponuje się fantastycznie z mięsem kaczki.