miejsce gdzie odnajdziesz
ZDROWIE
Otwórz drzwi na niekończącą się przygodę rozwoju.

przepis


Tabouleh – sałatka z charakterem

Możliwość komentowania Tabouleh – sałatka z charakterem została wyłączona

Tabouleh

Oto moja wersja tabouleh – zamiast kaszy kuskus używam bezglutenową kaszę quinoa. Pozostajemy więc w duchu kulinarnym twoich motyli, zwłaszcza, że oprócz pietruszki króluje tutaj również rukola.

 ½ szklanki ugotowanej kaszy quinoa*
 8 lub więcej pomidorków koktajlowych pokrojonych w cienkie łódeczki
 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
 1 szklanka liści pietruszki
 1 szklanka rukoli
 4 łyżki oliwy z oliwek
 4 łyżki soku z cytryny
 sól i pieprz do smaku

Umyj, wysusz i poszatkuj liście rukoli i pietruszki.
Wymieszaj wszystkie składniki razem i podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej.

* Bardzo ważne jest, żeby namoczyć kaszę quinoa w wodzie przez przynajmniej 8 godzin. Neutralizujemy w ten sposób kwas fitynowy, który jest potrzebny kaszy do ochrony przed insektami a nam przeszkadza w absorbcji podstawowych minerałów – wapnia, magnezu i cynku. Kasza quinoa jest bardzo dobrym źródłem białka.

 

jajniki_100

 Drukuj