♥ 5 – 6 dużych garści jarmużu *
♥ 1 mała bulwa selera
♥ 3-4 korzenie pietruszki
♥ 1 cebula
♥ 2 ząbki czosnku
♥ 2-3 łyżki octu jabłkowego
♥ 3 łyżki oleju kokosowego lub tłuszczu gęsiego do smażenia
♥ ¾ litra wody lub rosołu
♥ bekon usmażony na ‚chrupiąco’ do okraszenia
♥ kurki usmażone wcześniej na oleju kokosowym do okraszenia
♥ sól i pieprz
Krok po kroku
Podsmaż cebulę z czosnkiem na oleju kokosowym lub gęsim tłuszczu przez parę minut. Dodaj seler i korzen pietruszki, i smaż jeszcze przez ok. 5-6 minut. Zalej warzywa wodą lub rosołem i zagotuj. Wody powinno być tyle aby zakryć warzywa w garnku. Gdy warzywa zrobią się prawie miękkie – dodaj podarty w kawałki jarmuż. Gotuj przez parę minut aż jarmuż zmieni kolor na soczyście zielony. Dodaj ocet jabłkowy. Gotuj warzywa jeszcze przez chwilę i gdy jarmuż zrobi się miękki – wymieszaj wszystko w blenderze. Ważne jest aby nie przegotować gdyż jarmuż zmieni wtedy kolor na ‘zmęczony’ zielony.
Zupa powinna być gęsta więc uważaj z ilością wody czy rosołu. Zawsze można dodać wiecej w razie potrzeby.
Okraś zupę przysmażonym na ‚chrupiąco’ bekonem i kurkami. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotowe!
* Jarmuż – król zielonych warzyw liściastych jest po prostu bombą odżywczą. Jest najlepszym źródłem witaminy K i A . Jest bardzo bogaty we flawonoidy czyli pełni ważną rolę w kontroli ukrytych stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego.