- twojemotyle.pl - http://twojemotyle.pl -

Zielona zupa jarmuż

Zupa Jarmuż skladniki

Zupa Jarmuż

♥ 5 – 6 dużych garści jarmużu *
 1 mała bulwa selera
 3-4 korzenie pietruszki
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 2-3 łyżki octu jabłkowego
 3 łyżki oleju kokosowego lub tłuszczu gęsiego do smażenia
 ¾ litra wody lub rosołu
 bekon usmażony na ‚chrupiąco’ do okraszenia
 kurki usmażone wcześniej na oleju kokosowym do okraszenia
 sól i pieprz

Krok po kroku

Podsmaż cebulę z czosnkiem na oleju kokosowym lub gęsim tłuszczu przez parę minut. Dodaj seler i korzen pietruszki, i smaż jeszcze przez ok. 5-6 minut. Zalej warzywa wodą lub rosołem i zagotuj. Wody powinno być tyle aby zakryć warzywa w garnku. Gdy warzywa zrobią się prawie miękkie – dodaj podarty w kawałki jarmuż. Gotuj przez parę minut aż jarmuż zmieni kolor na soczyście zielony. Dodaj ocet jabłkowy. Gotuj warzywa jeszcze przez chwilę i gdy jarmuż zrobi się miękki – wymieszaj wszystko w blenderze. Ważne jest aby nie przegotować gdyż jarmuż zmieni wtedy kolor na ‘zmęczony’ zielony.
Zupa powinna być gęsta więc uważaj z ilością wody czy rosołu. Zawsze można dodać wiecej w razie potrzeby.
Okraś zupę przysmażonym na ‚chrupiąco’ bekonem i kurkami. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotowe!

* Jarmuż – król zielonych warzyw liściastych jest po prostu bombą odżywczą. Jest najlepszym źródłem witaminy K i A . Jest bardzo bogaty we flawonoidy czyli pełni ważną rolę w kontroli ukrytych stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego.

 

jajniki_100