♥ 1 łyżka oleju kokosowego
♥ 2 pory pokrojone w cienkie plastry
♥ 500 ml rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego
♥ 400 g zielonego groszku (jeśli używasz zmrożonego lepiej go wczeniej odmrozić)
♥ ¼ szklanki liści śweżej mięty
♥ 1 lub 2 łyżki octu jablkowego (możesz zastąpić sokiem z cytryny)
♥ sól i pieprz do smaku
Podgrzej olej kokosowy na średnim ogniu. Dodaj pory i gotuj przez około 3 minut aż pory zmiękną. Dodaj rosół i doprowadź do gotowania, następnie dodaj zielony groszek i ponownie zagotuj. Gotuj powoli na średnim ogniu przez 5 minut. Zestaw z ognia, dodaj liście mięty i pozwól zupie zaabsorbować smak mięty przez ok. 10 minut.
Używając blendera zmiksuj zupę. Powinna mieć gładką, kremową konsystencję. Dodaj octu jabłkowego lub soku z cytryny, soli i pieprzu do smaku.
Zupa z zielonego groszku jest lekko słodkawa i lekka. Nadaje się fantastycznie na wczesną, niedzielną kolację.