przepis
Zupa z botwinki inaczej
♥ bukiet botwinki z główkami buraków pokrojonymi w talarki
♥ 2 łyżki octu jabłkowego
♥ 1 szklanka ugotowanej soczewicy *
♥ 1 słodki ziemniak pokrojony w kostkę
♥ 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
♥ 750 ml rosołu (prawdziwego – z wesołej kury)
♥ 2 łyżki oleju kokosowego
♥ 1 łyżka stołowa świeżego koperku
♥ ewentualnie parę kawałków kurczaka z rosołu
♥ sól i pieprz do smaku
Podsmaż cebulę na oleju kokosowym przez parę minut, dodaj ziemniaka i smaż przez następne 5 minut. Dodaj talarki buraków, potem liście botwinki i wymieszaj. Zalej rosołem i dolej ocet jabłkowy w momencie zagotowania. Gotuj do momentu gdy buraczki i ziemniak będą prawie gotowe. Dodaj ugotowana uprzednio soczewicę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i gotuj przez chwilkę.
Posyp zupę świeżym koperkiem i smacznego!
Zupa dobrze smakuje też z kawałkami kurczaka z rosołu.
* Pamiętaj aby soczewicę namoczyć przynajmniej 8 godzin przed zagotowaniem w celu zneutralizowania kwasu fitynowego, który utrudnia przyswajalność bardzo ważnych dla nas minerałów takich jak wapń i magnez.
Drukuj