przepis
Po prostu zupa kalafiorowa
Na porcję dla 3-4 osób zużyjesz ok. półtora kalafiora.
♥ 2 łyżki oleju kokosowego
♥ biała część 1-2 pora pokrojona w talarki
♥ 2 ząbki czosnku
♥ 0.75 litra rosołu z kury lub wywaru z warzyw
♥ ½ szklanki mleka kokosowego
♥ 1 duży kalafior *
♥ 1 łyżka soku z cytryny
♥ sól i pieprz do smaku
Aromatyczny dodatek
♥ 2 szklanki małych ‚kwiatów’ kalafiora
♥ 2 łyżeczki nasion kolendry
♥ 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
♥ ½ łyżeczki cynamonu
♥ 1 łyżeczka kminku
♥ 2 łyżki oleju kokosowego
♥ garść poszatkowanej pietruszki
♥ sól i pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do 190C.
Wymieszaj przyprawy (kolendrę, nasiona kopru i kminek) i rozgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy. Dodaj cynamon. Wymieszaj przyprawy z kwiatami kalafiora, olejem kokosowym i solą i pieprzem. Piecz w piekarniku ok 10 min lub aż do czasu gdy kalafior się zarumieni.
Do rozgrzanego oleju kokosowego włóż pora i podgrzewaj przez 3 – 4 minuty. Dodaj czosnek i gdy poczujesz jego zapach, dodaj kalafiora pokrojonego w mniejsze kawałki. Zalej wszystko rosołem lub wywarem warzywnym i gotuj przez ok 15 minut. Wymieszaj wszystko w blenderze wraz z mlekiem kokosowym aż do uzyskania konsystencji kremu. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Podawaj zupę udekorowaną aromatycznymi kwiatami kalafiora i pietruszką.
* Substancje chemiczne (I3C) zawarte w warzywach krzyżowych wpływają na metabolizm estrogenu zapobiegając nowotworom piersi i macicy. Warzywa krzyżowe to brokuły, kapusta, jarmuż, kalarepa, brukselka i kalafior, który należy do moich ulubionych.
Drukuj