przepis
Czekoladowy, orzechowy, powalający…
Spód ciasta
♥ ½ szklanki migdałów lub orzechów włoskich
♥ 6 – 7 miękkich daktyli
♥ ¼ łyżeczki soli morskiej
Ciasto
♥ 1 szklanka orzechów nerkowca namoczonych w wodzie przez cała noc
♥ 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
♥ 1/3 szklanki syropu klonowego
♥ 2 łyżki kakao
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥ ½ szklanki wody (tylko w razie potrzeby)
Rozdrobnij orzechy, daktyle i sól w blenderze do pożądanej konsystencji. Ja lubię dość grubo zmielone orzechy z wyczuwalnymi kawałkami. Masa jest gotowa gdy wszystkie składniki trzymają się razem. Możesz to sprawdzić rolując część masy w małą kulkę. Wyłóż masę orzechową na okrągłą lub prostokątną formę i przyciśnij dokładnie do brzegów. Podana ilość starcza na prostokątną formę o wymiarach 20 x 14 cm.
Rozgrzej olej kokosowy aż uzyskasz płynną konsystencję i dodaj syrop klonowy. Wypłucz orzechy nerkowca w świeżej wodzie i zblenduj je razem z olejem, syropem klonowym, cynamonem i kakao. Jeśli trudno ci uzyskać gładką konsystencję możesz ewentualnie dodać troszkę wody.
Wyłóż ciasto równo na masę orzechową i umieść w zamrażalniku na ok 1 godzinę. Wyjmij z zamrażalnika 30 minut przed podaniem. Krój ciasto ostrym nożem polanym wrzątkiem. Możesz podać samo lub z owocami… Voila!
Rany, jaka rozkosz!!!! Co za widok dla oka 🙂 Koniecznie muszę zrobić, już nie mogę się doczekać………
Takie pyszne to i ja mogę zjeść, ale już teraz!!! W sam raz na świąteczne słodkie leniuchowanie……