przepis
Dyniowe ciasto czekoladowe
♥ 1 mniejsza dynia (upieczona wcześniej w piekarniku)
♥ 4 łyżki podgrzanego oleju kokosowego
♥ 2 jajka (od szczęśliwej kury)
♥ 5-6 miękkich daktyli bez pestek, pokrojonych w maleńkie kawałeczki *
♥ ¾ szklanki mąki gryczanej
♥ 1 szklanka zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
♥ 3 łyżki kakao
♥ 1 łyżeczka soli morskiej
♥ ½ łyżeczki sody oczyszczonej
♥ ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥ ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Krok po kroku
Podgrzej piekarnik do 190 C.
Pozwól dyni ostygnąć, wybierz łyżką miąższ i przełóż do miski. Dodaj wszystkie mokre składniki (jajka, daktyle, olej kokosowy) i wymieszaj razem. Możesz do tego użyć po prostu widelca. W drugiej misce połącz wszystkie suche składniki razem (mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i kakao).
Wlej masę dyniową do suchych składników i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Jeśli lubisz możesz też dodać wiórków kokosowych lub orzechów włoskich. Przełóż ciasto do wytłuszczonej olejem kokosowym formy i piecz przez około 40 – 50 minut. Voila!
Smakuje fantastycznie następnego dnia – prosto z tostera.
* Daktyle to cukier ale o bardzo niskim ładunku glikemicznym. Są dobrym źródłem potasu, żelaza i witaminy A. Ze względu na swoją kaloryczność, daktyle są pierwszym ‘posiłkiem’ przerywającym post w miesiącu Ramadanu.
Drukuj