przepis
Pikantny krem Hokkaido
♥ 1 dynia Hokkaido *
♥ 1 czerwona cebula pokrojna w kostkę
♥ 3 cm imbiru pokrojonego w kawałeczki
♥ 1 zielona papryczka chili
♥ 1 rozgnieciony ząbek czosnku
♥ 3 łyżki oleju kokosowego
♥ 2 łyżki przyprawy curry
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥ 250 ml mleka kokosowego
♥ pól łyżeczki gałki muszkatałowej
♥ sok z połowy cytryny
♥ pestki dyni do dekoracji
♥ sól i pieprz do smaku
Krok po kroku
Przekrój dynię na pół, usuń nasiona łyżką i wsadź do piekarnika (190C) na ok 30 min.
W międzyczasie podsmaż cebulę, czosnek i imbir w oleju kokosowym, i dodaj pokrojoną drobniutko papryczkę chili. Gdy warzywa będą miękkie dodaj curry, cynamon i gałkę muszkatołową, i smaż mieszając jeszcze przez parę minut.
Wyjmij dynię z piekarnika. Wybierz miąższ dyni łyżką i dodaj do przygotowanych wcześniej warzyw curry. Zalej mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny i podduś pod przykryciem przez parę minut.
Zblenduj wszytko razem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gdy zupa okaże się za gęsta – możesz dodać trochę wody do uzyskania odpowiadającej ci konsystencji. Posyp pestkami dyni dla dekoracji i… gotowe!
* Dynia jest bogata w beta karoten i witaminę C i jest również świetnym źródłem błonnika. Obecność błonnika w diecie pomaga tym z nas, które krocząc ku menopauzie cierpią na tak powszechną obecnie dominację estrogenu. Przy zaburzonej florze bakteryjnej, nie zużyty estrogen za długo zalega w jelicie grubym i jest ryzyko, że może zostać zaabsorbowany z powrotem do obiegu krwi. Błonnik pomaga ‚przepchnąć’ go, prowadząc do eliminacji.
Drukuj