miejsce gdzie odnajdziesz
ZDROWIE
Otwórz drzwi na niekończącą się przygodę rozwoju.

przepis


Po prostu zupa kalafiorowa

komentarze
0

kalafiorowa_przyprawy

kalafiorowa zupa

Na porcję dla 3-4 osób zużyjesz ok. półtora kalafiora.

 2 łyżki oleju kokosowego
 biała część 1-2 pora pokrojona w talarki
 2 ząbki czosnku
 0.75 litra rosołu z kury lub wywaru z warzyw
 ½ szklanki mleka kokosowego
 1 duży kalafior *
 1 łyżka soku z cytryny
 sól i pieprz do smaku

Aromatyczny dodatek

 2 szklanki małych ‚kwiatów’ kalafiora
 2 łyżeczki nasion kolendry
 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 łyżeczka kminku
 2 łyżki oleju kokosowego
 garść poszatkowanej pietruszki
 sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 190C.

Wymieszaj przyprawy (kolendrę, nasiona kopru i kminek) i rozgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy. Dodaj cynamon. Wymieszaj przyprawy z kwiatami kalafiora, olejem kokosowym i solą i pieprzem. Piecz w piekarniku ok 10 min lub aż do czasu gdy kalafior się zarumieni.

Do rozgrzanego oleju kokosowego włóż pora i podgrzewaj przez 3 – 4 minuty. Dodaj czosnek i gdy poczujesz jego zapach, dodaj kalafiora pokrojonego w mniejsze kawałki. Zalej wszystko rosołem lub wywarem warzywnym i gotuj przez ok 15 minut. Wymieszaj wszystko w blenderze wraz z mlekiem kokosowym aż do uzyskania konsystencji kremu. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Podawaj zupę udekorowaną aromatycznymi kwiatami kalafiora i pietruszką.

* Substancje chemiczne (I3C) zawarte w warzywach krzyżowych wpływają na metabolizm estrogenu zapobiegając nowotworom piersi i macicy. Warzywa krzyżowe to brokuły, kapusta, jarmuż, kalarepa, brukselka i kalafior, który należy do moich ulubionych.

jajniki_100

 Drukuj