miejsce gdzie odnajdziesz
ZDROWIE
Otwórz drzwi na niekończącą się przygodę rozwoju.

przepis


Zupa z zielonego groszku

komentarz
1

Zupa_zielony _groszek_1

zupa_zielony_groszek_2

zupa_zielony_groszek_3

♥ 1 łyżka oleju kokosowego
♥ 2 pory pokrojone w cienkie plastry
 500 ml rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego
♥ 400 g zielonego groszku (jeśli używasz zmrożonego lepiej go wczeniej odmrozić)
 ¼ szklanki liści śweżej mięty
 1 lub 2 łyżki octu jablkowego (możesz zastąpić sokiem z cytryny)
♥ sól i pieprz do smaku

Podgrzej olej kokosowy na średnim ogniu. Dodaj pory i gotuj przez około 3 minut aż pory zmiękną. Dodaj rosół i doprowadź do gotowania, następnie dodaj zielony groszek i ponownie zagotuj. Gotuj powoli na średnim ogniu przez 5 minut. Zestaw z ognia, dodaj liście mięty i pozwól zupie zaabsorbować smak mięty przez ok. 10 minut.
Używając blendera zmiksuj zupę. Powinna mieć gładką, kremową konsystencję. Dodaj octu jabłkowego lub soku z cytryny, soli i pieprzu do smaku.

Zupa z zielonego groszku jest lekko słodkawa i lekka. Nadaje się fantastycznie na wczesną, niedzielną kolację.

jajniki_100

 Drukuj

1 komentarz dla Zupa z zielonego groszku

  • Zofia pisze:

    No i doczekałam się przepisu na pyszną zupę z groszku zielonego.
    Dzięki Agnieszko.
    Zofia