2015
Detoks cukrowy i dlaczego warto…
Wszyscy wiemy, że cukier oznacza kłopoty i to nie tylko z zębami. Cukier uzależnia. Cukier jest głównym powodem, dla którego nie możesz dopiąć tej pięknej, czerwonej sukienki, którą nosiłaś zaledwie parę lat temu. I to niekoniecznie dlatego, że jesz za dużo i ćwiczysz za mało ale dlatego, że najprawdopodobniej twoje hormony źle dyktują to, co twój organizm ma zrobić z kaloriami, które spożywasz.
Zachowanie normalnego poziomu insuliny jest kluczowe do osiągnięcia prawidłowej wagi oraz jej utrzymania. Insulina jest hormonem, decydującym o sposobie w jaki czerpiemy energię z naszego pożywienia.
Wyobraźmy sobie, że jemy pysznego pączka. Wzrost poziomu cukru powoduje to, że trzustka produkuje więcej insuliny, która „przyczepia” się do komórek i usuwa cukier z krwi w celu użycia go jako energii. W pierwszej kolejności insulina kieruje cukier do mięśni i wątroby, który jest tam magazynowany jako glikogen i używany w razie potrzeby jako energia. Jeśli twoje komórki mają ograniczoną zdolność odpowiedzi na insulinę (zazwyczaj na skutek „paru” nadprogramowych pączków), trzustka wydziela więcej insuliny aby pobudzić nieefektywne już receptory. Podwyższony poziom insuliny kreuje stan zapalny w organizmie, powoduje huśtawkę poziomu cukru we krwi i poczucie głodu wkrótce po jedzeniu. Wysoki poziom insuliny może prowadzić też do dominacji estrogenowej, co zwiększa oporność organizmu w radzeniu sobie z nadwagą.
Gdy magazyn glikogenu jest pełny, wątroba przetwarza cukier (glukozę) w tłuszcz a nasz organizm siłą rzeczy przestaje efektywnie spalać tłuszcz. To jest właśnie powód dlaczego tak wiele z nas cierpi na nadwagę i brak energii. Nawet jeśli wydaje ci się, że robisz „wszystko” i waga nie schodzi w dół, wiedz, że insulinooporność jest odwracalna.
Oto parę kroków, które pomogą ci nauczyć twój organizm jak efektywnie spalać tłuszcz.
♥ Wyeliminuj cukier i słodziki z diety. Biały i brązowy cukier, miód, syrop z agavy, syrop klonowy podwyższają poziom glukozy we krwi. Ogranicz węglowodany do tzw. powolnych węglowodanów, nie podnoszących poziomu cukru we krwi – bataty, dynia, kasza quinoa. Pożegnaj się z keczupem, gotowymi sosami do sałatek, napojami gazowanymi oraz alkoholem.
♥ Jedz około pół kilograma warzyw dziennie. Staraj się aby były one obecne w każdym posiłku. Tak! Nawet przy śniadaniu.
♥ Włącz białko do każdego posiłku. Zależnie od twojej wagi, potrzebujesz od 50 do 70 gram protein na dobę. Oto przykładowe ilości protein w podstawowych produktach:
♥ Jedz co 4 lub 6 godzin. Jeśli czujesz, że musisz coś przegryzać między posiłkami to znak, że cierpisz na insulinooporność i niestabilność poziomu cukru we krwi lub, że nie jesz niewystarczająco białka.
♥ Ogranicz owoce do nisko glikemicznych, takich jak awokado, jagody, kokos, oliwki.
♥ Jedz kiszonki, które zapewnią zdrową florę bakteryjną.
A oto moja sugestia przykładowego menu, które pomoże ci „zresetować” insulinę.
Śniadanie:
szklanka ciepłej wody z cytryną
zielona herbata
2 jajka na zielonym (jajka sadzone na zielonych warzywach – szpinak, jarmuż, cukinia, szparagi, pory)
Obiad:
Soczewica z kurkumą
Sałatka z czerwonej kapusty
garść migdałów
Kolacja:
Sardynkowe gołąbki
Sałatka z zielonego ogórka
Na początku możesz mieć trudność ze zrezygnowaniem z porcji lodów po kolacji czy kieliszka białego wina ale gdy poczujesz, że waga drgnęła, pozostaniesz zmotywowana.
To co jemy dostarcza informacje naszemu DNA, niestety cukier dostarcza złe informacje.
Spójrz na to zadanie z perspektywy czasu zamiast oczekiwać natychmiastowych wyników. Dasz sobie w ten sposób luksus integralności. To co jesz jest furtką do integralności również w innych dziedzinach twojego życia – relacjach z bliskimi, finansach, życiu duchowym. Jeśli zdecydujesz zrobić wszystko co w twojej mocy aby być zdrowa – wysyłasz silny sygnał swojemu ciału z informacją, że zasługuje ono na najlepsze.
Afirmacja na dziś:
Zasługuję na najlepsze. Po prostu!
Źródła:
The Hormone Reset Diet, Sara Gottfried, 2015