2015
Portret oprawcy – xenoestrogeny
Xenoestrogeny to chemikalia, które udają estrogen (Xeno znaczy – obcy) powodując estrogenne reakcje w naszym organizmie. Zmieniają one działanie naturalnych endogennych hormonów co niesie ze sobą poważne konsekwencje dla naszego systemu reprodukcyjnego. Każdego dnia jesteśmy narażeni na działanie ponad 700 tych niebezpiecznych związków chemicznych, które możemy znaleźć w paście do zębów, dezodorantach, kremach przeciwsłonecznych, plastykowych butelkach i opakowaniach, środkach konserwujących, metalowych puszkach z jedzeniem, środkach zmniejszających palność obecnych w naszych materacach i wykładzinach…
Xenoestrogeny mają zdolność do stymulacji systemu endokrynologicznego przyczyniając się do zaburzeń stosunku estrogenu do progesteronu. To z kolei może prowadzić prostą drogą do dominacji estrogenowej i konsekwencji z tym związanych.
Problem z xenoestrogenami polega nie tylko na tym, że mieszają one poważnie w naszym systemie endokrynologicznym. Xenoestrogeny magazynowane są w tkance tłuszczowej a ponieważ duża część tkanki tłuszczowej skoncentrowana jest wokół piersi, obecność tych chemicznych estrogenów podnosi znacząco ryzyko zachorowania na nowotwór piersi.
Badania przeprowadzone w Danii, w 2000 roku wskazują na bezpośrednią korelację między chemicznymi estrogenami obecnymi w pestycydach a rakiem piersi. Kobiety, u których wykryto wysoką koncentrację serum substancji DDT miały 300 krotnie większe ryzyko zachorowania.
Pośród setek xenoestrogenów czających się w naszym środowisku, dwa najczęściej występujące i najbardziej niebezpieczne to Biosfenol-A i ftalany.
Biosfenol A, to organiczny związek chemiczny z grupy fenoli. Stosowany jest on do produkcji tworzyw sztucznych, poliestrów i żywic. Możemy go znaleźć w plastykowych pojemnikach i butelkach, warstwie wyściełającej metalowe puszki z jedzeniem, kosmetykach czy nawet na paragonach z kas fiskalnych.
Badania pokazują, że silne stężenie BPA w krwi powiązane jest z chorobą sercowo naczyniową, cukrzycą, osłabionym działaniem systemu immunologicznego i nowotworem jelita grubego.
Ftalany, to związki chemiczne obecne w miękkich i elastycznych plastykach, rozpuszczalnikach, wykładzinach PVC, lakierach do paznokci, szamponach i lakierach do włosów, zasłonach łazienkowych, zabawkach, podłogach winylowych, niektórych urządzeniach medycznych i materiałach dentystycznych, wyrobach skóropodobnych, odzieży przeciwdeszczowej…Ftalany poważnie zaburzają działanie naszego systemu endokrynologicznego. Jeden z najczęściej występujących ftalanów – DEHP blokuje produkcję estrogenu w jajnikach. Badania prowadzone przez American Society of Reproductive Medicine potwierdzają, że kobiety z dużym stężeniem ftalanów w moczu wkraczają w menopauzę od 2 do 4 lat wcześniej.
Co możesz zrobić już dziś aby zminimalizować negatywny wpływ chemicznych estrogenów na swoje zdrowie?
♥Unikaj jedzenia z puszek metalowych. Możesz przecież z łatwością przygotować swój własnych groch.
♥ Używaj szklanych i ceramicznych opakowań do przechowywania żywności jak również do odgrzewania swoich dań w mikrofali.
♥ Szukaj naturalnych alternatyw kosmetyków. Kupuj produkty ekologiczne i zawsze rzuć okiem na listę składników przed zakupem. Parabeny, sulfaty, formaldehydy, sztuczne zapachy, PEGi, DEA, MEA, TEA, wazeliny (petrolatum jest produktem ubocznym przy produkcji olejów napędowych) to tylko kilka przykładów szkodliwych dla nas substancji.
♥ Klapki japonki? Są bardzo wygodne ale może zainwestujesz w ich skórzaną wersję?
♥Zdejmuj buty po przyjściu do domu. Po wiosennym spacerze w publicznym parku, twoje podeszwy wnoszą pestycydy do domu…
♥Jedz więcej warzyw krzyżowych. Brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż, rzepa, kalarepa zawierają w sobie związek chemiczny Indole-3Carbinol (I3C), który pomaga w metabolizmie estrogenu utrzymując właściwy stosunek ‘dobrych’ i ‘złych’ estrogenów. Ponadto zawarte w nich witaminy A, B, C, E oraz cynk służą naszemu zdrowiu hormonalnemu.
♥ Wspieraj swoja wątrobę. Estrogeny, jak zresztą i tysiące innych związków chemicznych są syntetyzowane i rozkładane w wątrobie. Gdy wątroba nie działa optymalnie – metabolizm estrogenu nie będzie efektywny. Pomóżmy wątrobie ograniczając alkohol i zwiększając spożycie warzyw zawierających siarkę takich jak: czosnek, cebula, kapusta, karczochy, buraki. Gorzkawe, liściaste, zielone warzywa takie jak rukola oraz nasiona ostropestu również wspomogą funkcję wątroby. Nie zapominajmy o porannej szklance ciepłej wody z cytryną!
Afirmacja na dziś:
Gdy czas nadchodzi – zaczynam. Ten pierwszy krok przynosi mi ulgę…
Źródła:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16834635
http://www.bcerc.org/COTCpubs/BCERC.FactSheet_Phthalates.pdf
Sara Gottfried, MD, ‘Hormone Cure’, 2013
Christine Horner, MD, Waking the Warrior Goddess, 2007