miejsce gdzie odnajdziesz
ZDROWIE
Otwórz drzwi na niekończącą się przygodę rozwoju.

przepis


Jagodowa „owsianka” z kaszy quinoa

komentarz
1

owsianka z komosy ryzowej

pół szklanki komosy ryżowej (kaszy quinoa) *
1 szklanka wody
pól szklanki jagód (świetnie spisują się też mrożone jagody)
1 szklanka mleka migdałowego lub kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka pestek dyni lub nasion słonecznika

Namocz komosę ryżowa w wodzie na noc, przez 8 godzin. Przed ugotowaniem dokładnie wypłukaj, zalej wodą ( jedna część komosy na 2 części wody) i gotuj delikatnie przez ok. 20 minut. Dodaj szczyptę soli do smaku.
Gdy komosa jest już miękka dodaj mleko migdałowe, jagody, olej z kokosa, cynamon i pestki dyni. Wymieszaj i podgrzewaj przez następne parę minut. Możesz sama zdecydować jaka konsystencja ci odpowiada i dodać więcej mleka migdałowego w razie konieczności. Gotowe!

* Bardzo ważne jest, żeby namoczyć komosę w wodzie przez przynajmniej 8 godzin. Neutralizujemy w ten sposób kwas fitynowy, który komosie jest potrzebny do ochrony przed insektami a nam przeszkadza w absorbcji podstawowych minerałów  – wapnia, magnezu i cynku.  Kasza quinoa jest bardzo dobrym źródłem białka.

jajniki_100

 Drukuj

1 komentarz dla Jagodowa „owsianka” z kaszy quinoa

  • Zofia pisze:

    Bardzo ładnie , ale przede wszystkim smacznie wygląda to śniadanie. Może tylko wymaga to zgromadzenia wielu składników w domu. Ale co tam! Zdrowie ważniejsze!!!
    Zofia