miejsce gdzie odnajdziesz
ZDROWIE
Otwórz drzwi na niekończącą się przygodę rozwoju.
11 08
2014

Kwas żołądkowy – kluczowa sprawa

komentarze
2

Niski poziom kwasu żołądkowego jest bardzo powszechnym problemem u wielu ludzi, niestety wg. konwencjonalnej medycyny nie zasługującym jeszcze na uwagę.

Powracając do lekcji chemii – skala Ph (od 0 do 14) jest miarą kwasowości lub zasadowości danej substancji. Wszystko co jest na skali poniżej Ph 7 jest kwasowe, powyżej 7 jest zasadowe. Ph kwasu żołądkowego powinno leżeć na poziomie 1.5. Jest kilka powodów, dla których środowisko to jest tak kwasowe.

Kwas żołądkowy chroni twój żołądek przed niechcianymi infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi oraz grzybiczymi, które nadwyrężają twój system immunologiczny. Nieprzyjazna flora bakteryjna i grzyby nie tolerują środowiska kwasowego.

Właściwe Ph jest konieczne dla optymalnej absorpcji witamin i minerałów. Jak zwykle na pierwszy ogień idzie witamina B12, której niedobór może spowodować nie tylko anemię ale również zwiększyć ryzyko spadku gęstości kości (badania przeprowadzone przez USDA Human Nutrition Research Center on Aging w Bostonie).
Nie muszę nawet wspominać o ryzyku jakie niosą niedobory wapnia i magnezu dla naszych kości. Badania łączą spożycie leków neutralizujących kwas solny ze zwiększonym ryzykiem złamań. Absorpcja żelaza i cynku, który reguluje naszym systemem odpornościowym jest również upośledzona przy za niskim poziomie kwasu solnego.

ocet jablkowy_640

Kwas żołądkowy jest niezbędny do ‘rozbijania’ białek do indywidualnych aminokwasów, które praktycznie potrzebujemy do wszystkiego a zwłaszcza do budowania silnego systemu odpornościowego. Aby to osiągnąć musimy dobrze trawić białka. Kwas solny aktywizuje więc enzymy trawienne, które spełniają swoją rolę tylko w wysoko kwasowym środowisku. W efekcie niskiego poziomu kwasu żołądkowego, enzymy nie kończą swojej pracy, pozostawiając częściowo niestrawione resztki jedzenia, dając ucztę bakteriom i drożdżom, co prowadzi do stanów zapalnych, irytacji wyściółki jelita i produkcji toksyn, które muszą być filtrowane przez wątrobę.

Starznie się organizmu jest jedną z głównych przyczyn zmniejszonej produkcji kwasu solnego. Są również inne ważne przyczyny: konsumpcja alkoholu, zmęczenie nadnerczy, infekcje bakteryjne, chroniczny stres. Leki, które pochopnie zażywamy aby ulżyć uczuciu zgagi czy refluksu przynoszą zazwyczaj więcej złego niż dobrego, hamując wydzielanie kwasu żołądkowego.

Zaskakująco, objawy za niskiego poziomu kwasu żołądkowego są podobne do objawów jego nadprodukcji. Odpowiedz sobie na poniższe pytania:

  czy doświadczasz wzdęć i odbijania tuż po posiłku?
 czy masz uczucie pełności lub nudności po jedzeniu?
 czy masz uczucie swędzenia w okolicach odbytu?
 czy masz łamliwe i słabe paznokcie?
  czy masz trądzik?
  czy znajdujesz resztki jedzenia w stolcu?
  czy masz rozszerzone naczynka lub trądzik różowaty?
  czy masz niedobory żelaza?
  czy cierpisz na chroniczne infekcje pasożytnicze i grzybicze?
  czy cierpisz na alergie pokarmowe?
  czy masz hemoroidy?
  czy cierpisz na zgagę lub refluks?
  czy brałaś kiedyś leki zobojętniające kwas żołądkowy?

Jeśli odpowiedziałaś tak na większość tych pytań – twój poziom kwasu żołądkowego jest za niski.

To co powszechnie określa się jako zgaga jest spowodowane przez to, że zniszczona błona śluzowa żołądka staje się nadwrażliwa na normalny kwas żołądkowy. Jest wiele czynników, które mogą ją uszkodzić: stres, alkohol, bakteria H.Pylori, aspiryna i niektóre lekarstwa. Ponieważ kwas solny jest tak ważny – nie powinniśmy likwidować symptomów opisanych wyżej lekami go zobojętniającymi ale raczej zadbać o wyleczenie śluzówki żołądka i stymulację kwasu solnego.

Jest parę rzeczy, które możesz zrobić dla siebie już teraz:

 higiena spożywania posiłku wspomoże wydzielanie kwasu solnego – jedz siedząc i koncentrując się na mozaice smakowej i strukturze jedzenia.
 unikaj jedzenia w stresie, odpowiadając na maile czy oglądając telewizję.
 nie pij płynów podczas jedzenia – pijąc, rozpuszczasz kwas solny, enzymy i sole żółciowe. Pij między posiłkami i zaraz po przebudzeniu.
 żuj dokładnie – żucie jest pierwszym etapem trawienia. Kwas i enzymy dotrą łatwiej do przeżutej miazgi pokarmowej niż do kawałka połkniętego mięsa. Poza tym pójście na skróty spowoduje tylko wzmożone uczucie głodu.
 wypij łyżkę octu jabłkowego rozpuszczonego w połowie szklanki wody przed posiłkiem, stymulując wydzielanie kwasu solnego.
 spożyj 1 łyżeczkę startego imbiru przed posiłkiem
 zacznij dzień od szklanki ciepłej wody z cytryną dając znak żołądkowi i wątrobie, że już pora zacząć pracować.
 najadaj się tylko na 80%. Pozostaw 20% miejsca enzymom trawiennym na ich pracę. Najadanie się na 100% spowalnia trawienie, w związku z czym istnieje ryzyko fermentacji w żołądku. Cukry powstałe na jej skutek karmią grzyby, a na to nie możemy sobie pozwolić.
 wzbogać swoją dietę o kiszonki i surowe warzywa, które same w sobie zawierają enzymy.
 celebruj każdy posiłek

Dzisiejsza afirmacja:

Celebruję każdy posiłek, skupiając się na smaku każdego kęsa. Jem w spokoju wiedząc, że ten posiłek przyniesie mi wiele dobrego.

jajniki_100

Źródła:

  1. The Paleo Approach, Sarah Ballantyne
  2. The Immune system Recovery Plan, Susan S. Blum
  3. http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminB12/#drug_interaction

2 komentarzy dla Kwas żołądkowy – kluczowa sprawa

  • Magda pisze:

    O rany, niesamowite jak to wszystko się u mnie potwierdza. Moje dolegliwości, w większości opisane powyżej, zmusiły mnie do zmiany nawyków żywieniowych. Minęło już kilka miesięcy moich skrupulatnych działań, i odczuwam poprawę. Cieszę się, że idę w dobrym kierunku 🙂

  • Zofia pisze:

    Od pewnego czasu borykam się z tym problemem. Ten artykuł będzie mi bardzo pomocny dla zrozumienia samej siebie i zmiany diety. Jestem pełna nadziei, że znajdę tu wiele ciekawych i wartościowych informacji dotyczących swojego zdrowia. Na TO czekałam. Zofia