przepis
Mus dyniowy z ciecierzycą i szpinakiem
♥ 1 mała dynia *
♥ 1 cebula pokrojona w kostkę
♥ 1 łyżka startego imbiru
♥ 1 szklanka uprzednio ugotowanej ciecierzycy **
♥ 2 jajka
♥ 2 garście szpinaku
♥ 2 łyżeczki kurkumy
♥ pół łyżeczki papryki cayenne
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥ 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
♥ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
♥ 2 łyżki oleju kokosowego
♥ sól i pieprz do smaku
Krok po kroku
Kroimy dynię na pół, wyjmujemy łyżką miękki środek wraz pestkami i wsadzamy dynię do rozgrzanego ( 190 C ) piekarnika na ok. 30 minut. W tym czasie podsmażamy cebulę i imbir w oleju kokosowym. Gdy cebula zrobi się miękka wsypujemy kurkumę i paprykę cayenne, i smażymy razem przez 3 minuty.
Wyjmujemy dynię z piekarnika. Oddzielamy miąższ od skórki i gnieciemy widelcem. Dodajemy cynamon, sodę oczyszczoną, siemię lniane, usmażoną cebulę z przyprawami i jajka, po czym miksujemy powoli aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodajemy ciecierzycę i szpinak, i delikatnie mieszamy. Wkładamy wszystko do żaroodpornego naczynia i jeszcze raz do piekarnika na ok. 20 minut. Kroimy w kwadraty i podajemy z sałatą, surówką lub jako dodatek do mięs.
Smakuje również na zimno!
* dynia jest fantastycznym źródłem potasu, witaminy C i witaminy A. Jest bogata w błonnik i jako węglowodan ma mały ładunek glikemiczny.
** warto przygotować ciecierzycę poprzedniego dnia gdyż musimy ją namoczyć przez 8 godzin aby zneutralizować kwas fitynowy.
Drukuj
Do tej pory od dzieciństwa jadłam tylko dynię marynowaną. Przepis ciekawy i bogaty w wartości odżywcze – spróbuję.
Zofia