miejsce gdzie odnajdziesz
ZDROWIE
Otwórz drzwi na niekończącą się przygodę rozwoju.
4 05
2014

Parszywa dwunastka

komentarz
1

Jednym z najlepszych sposobów na doświadczenie wartości energetycznej pożywienia jest spożywanie produktów ekologicznych. Żywność eko dostarcza nam podstawowej formy pełnowartościowych składników odżywczych do budowy szczęśliwego i zdrowego ciała.

Współczesna rafinacja i obróbka chemiczna pożywienia degraduje jego oryginalną siłę witalną. Pestycydy obecne w większości konwencjonalnie uprawianych warzyw i owoców muszą być przetworzone przez nasz system immunologiczny. Pestycydy, środki antygrzybiczne i przeciw chwastom osłabiają nasz system odpornościowy ułatwiając patogenom ich pracę.

Rozpylanie hormonów na rośliny w celu przyspieszenia ich wzrostu i dodawanie zanieczyszczonych ropą naftową nawozów sztucznych do gleby szkodzi nam i naszym dzieciom.

Żywność ekologiczna jest droższa niż konwencjonalna i niestety nie tak łatwo dostępna w naszych supermarketach. Warto jest jednak zainwestować z myślą o tym, że unikniemy potężnego rachunku w przyszłości.

Warzywa_ekologiczne

Gdy jemy bogate w minerały warzywa i owoce absorbujemy składniki odżywcze, które trzymają samą roślinę w zdrowiu, a to bezpośrednio przekłada się na zdrowie naszych komórek.

Świeże, ekologiczne warzywa i owoce zawierają więcej witamin, minerałów i enzymów. Według badań opublikowanych w  „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, ekologiczne warzywa zawierają od 50 do 60 procent więcej antyoksydantów niż konwencjonalnie uprawiane.

Dwunastoletnie badania Schuphan udowadniają, że ekologiczne warzywa mają więcej żelaza, potasu, magnezu i wapnia. Szpinak ekologicznie uprawiany ma 70% więcej witaminy C a kapusta włoska aż 80%. Ekologiczne ziemniaki zawierają dwa razy więcej boru, selenu,  siarki i cynku. Ekologiczna kukurydza ma 20 razy więcej wapnia, manganu i 5 razy więcej selenu, cynku i magnezu. Ekologiczne gruszki mają prawie 3 razy więcej chromu, jodu i cynku…

I UWAGA piękne motyle!

Ekologia jest bezpieczniejsza dla naszego systemu endokrynologicznego, produkującego hormony.

Nie tylko nasz system reprodukcyjny ale również nasz metabolizm, system odpornościowy i nadnercza są sterowane hormonalnie. Wiemy również, że udające estrogen pestycydy poważnie ingerują w pracę systemu hormonalnego. Warto też wspomnieć, że plastiki zawierają xenoestrogeny takie jak BPA, które kolidują z naszymi hormonami. Tak wiec rozważ butelkowaną wodę mineralną…

Oczywiście wszyscy chcielibyśmy kupować ekologicznie, ale nie zawsze jest to możliwe. Na szczęście nie wszystkie owoce i warzywa muszą być ekologiczne aby były dla nas bezpieczne.

Myj dokładnie konwencjonalne warzywa i owoce. Możesz dodać troszkę białego octu do wody. Obieraj owoce ze skórki. Zwykłe jabłko ma 25 sztucznych i chemicznych substancji w skórce.

Kupuj lokalnie od małych producentów, wspierając lokalny biznes.

Poniższe zestawienie przygotowane przez EWG (Environmental Working Group) pozwoli ci zarządzić kuchennym budżetem. Z listy największych grzeszników wybieraj te z końca listy. Przyjazne produkty stoją wg. najmniejszej ilości używanych pestycydów.

Parszywa_12_tabelka-1

Dzisiejsza afirmacja:

Każdy kęs, który połykam dodaje mi siły, zdrowia i piękna. Każdy posiłek staje się częścią mnie na głębszym poziomie.

jajniki_100

 

 

 

1 komentarz dla Parszywa dwunastka

  • Monika pisze:

    Pomidory są w Parszywej 12 i Przyjaznej 15. DLACZEGO?