miejsce gdzie odnajdziesz
ZDROWIE
Otwórz drzwi na niekończącą się przygodę rozwoju.

przepis


Dhal – soczewica z kurkumą

komentarze
4

Dhal 2

 dwie łyżki oleju kokosowego
 dwie lub trzy łyżeczki kurkumy
 pół łyżeczki kminku (zmielony lub cały)
 jedna duża cebula, pokrojona tak jak lubisz
  jedna łyżka imbiru, pokrojonego w kawałeczki
 trzy łyżki posiekanej kolendry
 jedno zielone lub czerwone chili, zielone są zazwyczaj bardziej pikantne.
 cztery ząbki czosnku
 trzy duże pomidory
 200 g soczewicy… zielonej, żółtej lub czerwonej
♥ woda
♥ sól i pieprz

Krok po kroku

Pozwól soczewicy poleżeć w wodzie przez całą noc. Wylej wodę, wypłukaj i zagotuj w świeżej wodzie z solą i kurkumą. Podgrzej oliwę na patelni (pamiętaj – tylko na średnim ogniu!) Dodaj kminek, cebulę, czosnek, chili, imbir i podsmaż przez chwilę. Dodaj pomidory i duś przez 3-4 minuty. Dodaj ugotowaną soczewicę do mieszanki uduszonych warzyw. Zachowaj wodę z gotowania w razie gdyby mieszanka była za gęsta. Gotuj jeszcze razem przez 15 minut.
Posyp posiekaną kolendrą. Możesz dodać troszkę świeżego imbiru na koniec

Gotowe!

Soczewica jest fantastycznym źródłem protein. Kurkuma jest najlepszą anty zapalną przyprawą i antyoksydantem. Ten soczyście żółty proszek wspomoże Twój system immunologiczny, kości i zadba o Twoją skórę. Imbir pomoże nie tylko w przeziębieniach i bólach stawów ale również ochroni twoją śluzówkę żołądka. Cilantro (kolendra) nada tej pożywnej potrawie charakteru i dostarczy ci witaminę A, C.
Daj upust swojej fantazji i użyj tyle chili ile lubisz. Sekret tkwi w tym, żeby gotować soczewicę troszkę za długo…

jajniki_100

 Drukuj

4 komentarzy dla Dhal – soczewica z kurkumą

  • Magda pisze:

    Moje ulubione główne danie, mogłabym dhal jeść ciągle 🙂
    Cudownie smakuje z ryżem basmatti.

  • Ewelina pisze:

    Pycha, chociaż najlepsze wyszło mi dopiero za trzecim razem 🙂 🙂

  • Iza pisze:

    Obowiązkowe moje danie, min.raz na miesiąc.
    Iza

  • Gosia pisze:

    Cudownie smakuje, świetny przepis 🙂