miejsce gdzie odnajdziesz
ZDROWIE
Otwórz drzwi na niekończącą się przygodę rozwoju.

przepis


Nieziemski kurczak curry

komentarz
1

kurczak curry

 4 piersi ekologicznego kurczaka
 3 pomidory (bez skórki i pokrojone w kostkę)
 3 ząbki czosnku
 4 białe cebule pokrojone w pół-księżyce
 1 kwaśne jabłko pokrojone w małe kawałeczki
 2-3 łyżeczki przyprawy curry
 250 ml mleka kokosowego
 włoszczyzna
 tłuszcz do smażenia (kokosowy lub gęsi)
 kolendra

Marynata:
 1 łyżka świeżo startego imbiru
 szczypta papryczki cayenne
 3 łyżki oliwy z oliwek
 sól i pieprz

Pokrój kurczaka w kawałki średniej wielkości i pozostaw w marynacie na 1 godzinę.
Podsmaż mięso przez parę minut do uzyskania złocistego koloru i przełóż z patelni na miseczkę. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę przez parę minut aż uzyska złotawy kolor. Dodaj pomidory, przyprawę curry, czosnek i smaż przez następne parę minut. Dodaj pokrojone jabłko i duś wszystko przez 2-3 minuty razem. Przełóż mięso z powrotem na patelnię, dodaj mleko kokosowe, włoszczyznę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Posól i popieprz do smaku.
Posyp kolendrą i podawaj gorące!

 

jajniki_100

 Drukuj

1 komentarz dla Nieziemski kurczak curry

  • Ilona pisze:

    Genialny przepis, zrobiłam i wyszedł genialnie. Teraz kurczak w curry jest w moim sztandarowym menu. A może coś więcej z kurczaka? Dzięki.
    Ilona