przepis
Purpurowa sałatka z czerwonej kapusty
komentarze
2
♥ pół czerwonej, poszatkowanej kapusty *
♥ 1 starta na tarce marchewka
♥ garść kiełków lucerny lub innych, które lubisz
♥ 1 łyżka nasion słonecznika lub dyni
Wymieszaj wszystkie składniki i polej sosem jesiennym.
Gotowe!
* Możesz zalać wrzątkiem przed przyrządzeniem. Kapusta będzie bardziej miękka i dopiero wtedy nabierze purpurowego koloru ale nie straci swoich właściwości odżywczych (uwaga! – jedno z najbogatszych żródeł L glutaminy, która jest pomocna w odbudowie cieknącego jelita)
Sos jesienny
♥ 3 łyżki oleju z oliwek
♥ 3 łyżki cytryny plus troszkę startej skórki
♥ 1 ząbek czosnku pokrojony w maleńkie kawałeczki
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥ 1 łyżeczka zmielonego kminku
♥ troszkę ostrej papryki / może być cayenne
♥ 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Taka sałatka – pycha!, to samo zdrowie.
Lubie bardzo.
Zofia
Genialny sos! Sałatka świetna i najsmaczniejsza drobno pokrojona. Czekam na kolejny przepis z surowej czerwonej kapusty.
Gosia